Doorgaan naar hoofdcontent

leuk hypotheek berichtje

deze week kwam ik in de media volgend tof berichtje tegen (altans voor sommige gelukkige onder ons)

toch wil ik dit jullie niet ontzeggen

bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140925_01287803

Duizenden huiseigenaars met een variabele lening betalen nu welgeteld 0,0 procent interesten – en dus enkel nog kapitaal – op hun woonkrediet. Het gaat vooral om mensen die in 2005 en 2006 een woonkrediet afsloten.


Na de overheid lenen nu ook gezinnen gratis. Duizenden huiseigenaars betalen dankzij de extreem lage overheidsrente niet langer interesten op hun lening. Het gaat niet om mensen die een nieuwe lening afsluiten, maar om ontleners wier rente jaarlijks aanpasbaar is.
Leningen die jaarlijks aanpasbaar zijn, zijn gekoppeld aan Belgische schatkistcertificaten met een looptijd van één jaar. De zogenaamde referte-index A, die maandelijks in het Staatsbladgepubliceerd wordt, is deze maand voor het eerst onder nul gedoken en bedraagt nu -0,007 procent. Door die extreem lage rente is de variabele interestvoet van een aantal jaarlijks aanpasbare hypotheken gedaald tot 0,0 procent. Een negatieve rente – of dus zelf geld verdienen aan de lening – kan contractueel niet.
Zowel KBC als BNP Paribas Fortis bevestigen dat er klanten zijn die nu interestvrij lenen en enkel nog kapitaal aflossen. ‘Het klopt dat sommige klanten genieten van een toegepast tarief van nul procent’, klinkt het bij KBC’, zegt Stef Leunens, woordvoerder van KBC.
Ook BNP Paribas Fortis bevestigt dat er ‘op dit moment klanten zijn die nul procent betalen’. Volgens ING is ‘het fenomeen relatief nieuw’, en is het daarom ‘moeilijk om op dit moment vragen te beantwoorden’.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Passief inkomen van december 2021

Overzicht sparen/investeringen juni/juli 2021

kleine financiële aanpassing deel 2